Menu Sluiten

Virtueel ‘Half uurtje door je buurtje’ op Wereld Diabetes Dag (zaterdag 14 november 2020).

Tijdens de Wereld Diabetes Dag op zaterdag 14 november 2020 brengt de Bas van de Goor Foundation zoveel mogelijk mensen in beweging. Met SamenGezond wandelen we een Halfuurtje Door Je Buurtje. Want wandelen is gezond, zeker als je diabetes hebt. “Een innovatieve manier om ondanks de coronamaatregelen toch met duizenden deelnemers tegelijk in beweging te zijn,” aldus initiatiefnemer Bas van de Goor. Partners Menzis, SamenGezond en Novo Nordisk roepen zoveel mogelijk mensen op: “Wandel mee! Sluit je aan in de strijd tegen overgewicht en diabetes en doe mee met deze uitdaging!” Deelnemers aan de wandeling worden bovendien op een gezonde manier beloond.

Jaarlijks brengt de Bas van de Goor Foundation duizenden mensen in beweging tijdens de Nationale Diabetes Challenge (NDC): een bewezen effectieve en erkende leefstijlinterventie, waarbij zorg- en sportprofessionals groepen mensen met diabetes begeleiden tijdens wekelijkse wandelingen. Extra aangemoedigd door de online gezondheidscoach SamenGezond. “Zo hebben de laatste jaren al meer dan 15.000 mensen de stap gezet naar een gezondere leefstijl”, licht Dhr. Sanne Groenemeijer, General Manager van Novo Nordisk Nederland, toe. Zij hebben de Bas van de Goor Foundation en de NDC altijd gesteund om zoveel mogelijk mensen te bereiken: “Wij streven ernaar om diabetes de wereld uit te helpen. Voorkómen dat mensen diabetes type 2 krijgen is daarbij van groot belang, om zo de enorme toename van mensen die aan deze aandoening lijden een halt toe te kunnen roepen.” 

Gelukkiger leven
De NDC was dit jaar een uitdaging door alle beperkende maatregelen. Van de Goor: “Bewegen in groepen is op dit moment lastig, maar bewegen is juist nu extra belangrijk. Het vergroot je weerstand en houdt je fysiek en metaal fit. Vandaar dat we naast de NDC laagdrempelige manieren zoeken om mensen toch te helpen in beweging te komen. Het levert verbluffende resultaten op. Corona gaat deze gezondheidsbeweging echt niet stoppen: ook virtueel verbinden wij de positieve energie van samen wandelen. Halfuurtje Door Je Buurtje is daar een mooi voorbeeld van.”

Maatschappelijke investering met rendement
Als deelnemers eenmaal de eerste stap naar gezondheid zetten trekken ze niet alleen vaker de wandelschoenen aan, maar ze letten ook meer op hun voeding. Eerder onderzoek naar de lokale aanpak achter de NDC toont aan dat deze de ook echt iets oplevert. Groenemeijer: “Bas en zijn team laten zien dat effectieve preventie soms zo eenvoudig kan zijn als samen met zorgverleners en buurtgenoten regelmatig een stuk wandelen. De resultaten spreken voor zich. Deelnemers voelen zich mentaal en fysiek gezonder, zijn zich meer bewust van hun eigen kracht in het aanpakken van hun overgewicht of diabetes en kunnen soms zelfs stoppen met medicatie.”

Van zorgstelsel naar gezondheidsstelsel
Ook zorgverzekeraar Menzis en gezondheidsprogramma SamenGezond mogen zich trotse partner noemen van de NDC en Halfuurtje Door Je Buurtje. “Leefstijlinterventies zoals deze versterken de leefkracht van deelnemers: het werkt niet enkel preventief maar geeft ook de positieve kracht van eigen regie”, aldus Wiet de Ronde, manager van SamenGezond. Met Novo Nordisk deelt hij de visie op een gezondere toekomst. “Het zorgstelsel is vooral ingericht op het repareren van lichaam en geest als dat reeds ‘stuk’ of ‘ziek’ is, we moeten de aandacht verleggen naar de voorkant: voorkómen dat de ziekte ontstaat. Om daar te komen moeten we van zorgstelsel bewegen naar een gezondheidsstelsel, waarin ook aantoonbaar effectieve preventie en leefstijlgeneeskunde wordt gefinancierd.”

Meedoen
Iedereen kan op zaterdag 14 november kosteloos meedoen aan het ‘Halfuurtje Door Je Buurtje’, op een willekeurig moment op de dag. Deelname is digitaal, toegang wordt verkregen door gebruik van de gratis SamenGezond app. Deelnemers die minstens een halfuur actief zijn geweest ontvangen een certificaat voor deelname en worden uitgenodigd om verder te werken aan hun gezondheid door met 50% (à €5,-) korting deel te nemen aan ‘Jouw Wandeluitdaging’. Vanuit SamenGezond ontvangen deelnemers na afronding van het event een webshopvoucher ter waarde van €3.-

Doe je mee? Aanmelden kan via deze link.