Menu Sluiten

“Sport doet wat een medicijn niet kan: je kans op een infectie tot 50% doen dalen”

Een positief nieuwsbericht vanuit België. Al vanaf het begin van de huidige maatregelen in België werd ook steeds het advies meegegeven om te blijven sporten en bewegen. Maar waarom is dat zo belangrijk? Sportarts Ruud Van Thienen somde in een gesprek op Instagram de belangrijkste voordelen op. “Beginnende sporters raad ik aan om het zeker 4 tot 6 weken vol te houden want daarna spreken de vele voordelen voor zich.”

“Genoeg sporten, dus niet te weinig en niet te veel, is een van de meest efficiënte manieren om je immuunsysteem te boosten”. “Als je dat op de goede manier doet, kan je jouw kans op een virale luchtweginfectie met 50 procent terugdringen. Dat is gigantisch. Dat zal een medicijn nooit kunnen.”

“De meeste mensen die goed in hun vel zitten, en dus goed slapen en gezond eten, maar niet sporten, krijgen toch 3 of 4 virale infecties per jaar. Ze zullen niet altijd doodziek zijn, maar wel verkouden bijvoorbeeld. Wie voldoende sport zal maar 1 of 2 keer per jaar zo’n infectie hebben. 

“Als je fitter bent, loopt het leven ook echt gemakkelijker”

Sporten zou ook een positief effect hebben op de werking van onze hersenen. “Daar wordt de laatste 10 of 15 jaar onderzoek naar gedaan. Er wordt gekeken hoe verschillende organen elkaar beïnvloeden. Zo blijken spieren niet enkel nodig om botten te laten voortbewegen, maar ze hebben ook een hormonale functie. Skeletspieren maken stoffen aan en die gaan door pompen van de spieren via het bloed naar hersenen.”

“Beweging doet de plasticiteit van hersencellen toenemen. Als je een halfuur fietst en nadien een boek leest, dan herinner je u daar dagen nadien 10 tot 20 procent meer van dan wanneer je niet bent gaan sporten. Elke school- of werkdag kan je dus best beginnen met een halfuurtje sporten.”

Tips

“Voor beginnende (en andere) sporters nog een belangrijke regel: sport niet wanneer je ziek bent. Daarnaast is het heel belangrijk om heel gradueel op te bouwen. Ga niet plots 5 keer per week lopen. Begin rustig en doe er elke week 10 of 15 procent bij. Concreet, deze week begin ik door 3×20 minuten te lopen. Als dat goed gaat en ik heb geen blessures, dan kan ik de week nadien 66 tot 70 minuten lopen. Zo bouw je drie weken op en dan is er een rustweek.”

“Tips om vol te houden? Als het lukt om 4 of 6 weken vol te houden, dan ga je al een duidelijk verschil voelen. Je zit beter in je vel, je slaapt beter, je humeur is beter, … Na die 4e of 5e week spreken de voordelen van sporten voor zich.”

Ook de stap maken naar een gezonder leven? Bel of app de buurtsportcoach Sport&Gezondheid! Maarten Boot – Tel: 06-13229566

Bron: https://sporza.be/