Menu Sluiten

‘Sport als medicijn voor gezonde samenleving’

Bewegen: “het nieuwe normaal”

Sportbestuurder Joop Alberda en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder pleiten voor meer beweging

De hele samenleving moet ervan doordrongen worden dat bewegen het nieuwe normaal moet zijn. Dat is de duidelijke boodschap van sportbestuurder Joop Alberda en professor neuropsychologie Erik Scherder.

“In 2012 was er al een pandemie en die heette fysieke inactiviteit”, zegt Scherder. “We bewogen niet meer, we zijn gaan zitten. Dat kostte in 2012 wereldwijd aan 5,3 miljoen mensen het leven.”

Scherder weet te vertellen dat door die inactiviteit je afweersysteem naar beneden gaat. “Als je dan kijkt naar wat je zou kunnen doen aan het feit dat we nu zo kwetsbaar zijn voor de coronapandemie, dan is dat in beweging komen. Als je matig intensief beweegt, wordt je immuunsysteem sterker.”

‘Sport als preventiemiddel’

Bewegen, en dus zeker sporten, wapent je tegen infecties, virussen en houdt je langer vitaal. Dat proberen Alberda en Scherder duidelijk te maken.

“Het is meer dan een dringend appèl”, zegt Alberda. “We moeten proberen een punt op de horizon te stellen dat zo aantrekkelijk is dat de hele Nederlandse samenleving daarnaartoe wil.”

“We moeten sport zien als preventiemiddel, niet als herstelmedicijn”, legt de sportbestuurder uit. “Naast het vaccin, zien wij sport als het tweede medicijn voor een gezonde samenleving.”

Alberda hoopt dat andere initiatieven gaan aanhaken. “Ik hoop dat een aantal mensen vanuit hun eigen expertise, ondersteund met wetenschappelijk feiten, gegevens en onderzoeken, hierover gaan vertellen en dat we gezamenlijk kunnen zeggen dat we het anders gaan doen. We gaan in beweging. Zitten is van toen.”

Klik hier voor het gesprek wat de NOS had met sportbestuurder Joop Alberda en professor neuropsychologie Erik Scherder.

Bron: NOS.nl