Menu Sluiten

‘Van niets naar een beetje sporten is heel goed’

Voor wie ‘meer bewegen’ op zijn lijst goede voornemens heeft, vijf inzichten over wat dat kan opleveren – ook als je die 10.000 stappen niet haalt.

Wilt u ook meer bewegen, maar u weet niet hoe u moet beginnen? Bel of Whatsapp met de BSC!

De komende 4 weken besteedt de BSC aandacht aan deze inzichten, vandaag inzicht 1.

Inzicht 1: Meeste gezondheidswinst: van niet sporten naar een beetje

Bent u zo iemand die in het weekend een rondje door het park draaft, links en rechts ingehaald door snellere goden? Niets om u voor te schamen, sterker nog: u blijkt het leven daarmee al aantoonbaar te verlengen.

Voor de gezondheidswinst maakt het weinig uit of u meerdere keren per week uren rent, of eens per week een klein uurtje. Dat blijkt uit een analyse van veertien onderzoeken naar hardlopen en de gezondheid, die afgelopen jaar verscheen in het vakblad British Journal of Sports Medicine.

Wie geregeld hardloopt, verlaagt de kans op een vroegtijdige dood met ongeveer een kwart. Die winst zit vooral in minder hart- en vaatziekten (30 procent minder kans) en kanker (23 procent minder kans).

Die gezondheidswinst begint al bij vijftig minuten hardlopen per week, schrijven de onderzoekers. Langer of verspreid over meerdere dagen rennen voegt weinig toe. Nog een geruststelling: wie met 8 kilometer per uur voortsjokt, boekt haast dezelfde winst als de atleet die 13 kilometer per uur haalt.

Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels (Radboudumc) is niet verrast. ‘Van niets naar een beetje sporten is heel goed. Daarna vlakken de gezondheidsvoordelen snel af. Je hebt de gezondheidswinst al binnen, er komt nog maar weinig bij.’

Sterker nog: er zijn goede aanwijzingen dat te intensief sporten juist averechts kan werken. Best een lastige boodschap om te verkopen, weet Eijsvogels, die hier veel onderzoek naar doet. ‘Intensief sporten wordt steeds populairder. Maar heel veel sporten is niet altijd beter voor je gezondheid.’ Verwarrend, want een van de terreinen waarop bijvoorbeeld de fanatieke duursporter een negatief effect kan ondervinden, is in hart en vaten – die delen van het lichaam die over het algemeen juist baat hebben bij beweging.

Hoogleraar bewegingswetenschappen Matthijs Hesselink (Maastricht Universiteit) relativeert: ‘Zeker, te veel sporten kent risico’s, maar het grote maatschappelijke probleem is dat van de mensen die niet of te weinig bewegen en een grotendeels zittend bestaan leiden.’

De bevindingen uit de overzichtsstudie van afgelopen jaar liggen overigens redelijk in lijn met de landelijke beweegnorm: 150 minuten per week matig intensief bewegen. Kleine voetnoot die ook de onderzoekers opwerpen: het is niet ondenkbaar dat hardlopers – gematigd of fanatiek – sowieso gezonder leven en mede om die reden langer leven.

Bron: https://www.radboudrecharge.nl/