Menu Sluiten

Peter Heerschop: ‘beweging is de kern van alles waar we mee bezig zijn’

Cabaretier Peter Heerschop is van oorsprong gymleraar. Hij is altijd veel bezig geweest met beweging en vitaliteit. Zijn advies om mee te nemen voor deze Coronatijd. “Ook al zitten we in lockdown, binnen onszelf kunnen we nog wel vrij zijn.”

6 adviezen om je beter te voelen in coronatijd

1. Zet je reistijd om in beweging

“Beweging is de kern van alles waar we mee bezig zijn. Het leren begint met beweging. Als je iets kunt grijpen, kun je het ook begrijpen.” Het is dus heel belangrijk om te blijven bewegen, ook al heb je niet altijd de motivatie. Een makkelijke manier? De reistijd, die je anders iedere dag zou hebben, is eigenlijk extra tijd. Zet deze om in beweging! Dan begin en eindig je je dag goed. 
Wat kun je doen? Wandelen, fietsen, rek-en strek-, concentratie-of focusoefeneningen bijvoorbeeld. En ga heerlijk naar buiten: “De lente is niet in quarantaine.” 

2. Kom erachter wat je diep van binnen wilt

“Ook al zitten we in lockdown, binnen onszelf kunnen we nog wel vrij zijn.” Peter gelooft dat de theorie van dieptepsycholoog Erik Erikson over de 8 levensfasen van de mens ons kan sturen zodat we ons beter voelen in coronatijd. Hoe? Door de belangrijke begrippen per levensfase: vertrouwen, zelfstandigheid, initiatief, vlijt, identiteit, intimiteit, generativiteit en ego-integriteit, tot je te nemen. 

Loop je ergens op vast? Dan is dat terug te leiden naar deze begrippen. Door te realiseren welk van deze waarden te maken heeft met het probleem, krijg je inzicht in wat je eigenlijk wilt en hoe je dat zelf kunt sturen. “Neem deze begrippen iedere dag mee, dan voel je je vrij en gelukkig. Dan voel je je vitaal.” 

3. Zie de toegevoegde waarde van dingen in

Er zijn ook positieve kanten aan de tijd waarin we nu leven. Een mooie term hierbij is toegevoegde waarde. We hebben een stap terug genomen en zien nu beter de toegevoegde waarde van bepaalde dingen in. De kijk op de zorg is bijvoorbeeld veranderd. Het is nu helderder wat de toegevoegde waarde is van de zorg. 

Maar ook bewegen en rust nemen zijn van toegevoegde waarde. “Als je echt de tijd neemt om te doen wat je doet, is het veel fijner.” Dat is iets wat je ook na coronatijd kunt meenemen: dingen afzeggen die geen waarde toevoegen en tijd maken voor dingen die wél waarde toevoegen. 

4. Vind een nieuw doel

Marc Lammers, oud-bondscoach van het Nederlandse dameshockeyteam zei ooit: “Als we bij hockey of voetbal de doelen van het veld afhalen, dan is het minder leuk. Wat je ook doet, je moet een helder doel hebben.” Wat we missen in deze tijd is een helder doel. Zorg dus dat je die voor jezelf bepaalt.

Hoe je dat doet? Dat kan met behulp van het Flow model. Het Flow model komt van de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Het gaat over het hebben van een helder, bereikbaar doel. Niet te makkelijk, niet te moeilijk en met genoeg mogelijkheid tot feedback. 

5. Trek eropuit als je somber bent

“Mijn onderlaag is best wel somber en ik heb geleerd om daar steeds minder in te gaan hangen.” Als je je in jezelf terugtrekt, dan blijft het daar. Het is juist belangrijk om er dan op uit te gaan en te gaan bewegen, dan zie je meer van de wereld, meer van andere kanten. Dat maakt vrolijker. Het is belangrijk om op dat moment de juiste mensen op te zoeken, die je over die somberheid heen helpen. 

6. Vermijd fysiek contact niet volledig

Fysiek contact is erg belangrijk. We moeten ons er niet bij neerleggen dat we altijd op die 1,5 meter afstand moeten blijven. “Door iemand aan te raken kun je ook iemand raken, iemand ontroeren, iemand blijmaken.” Houd je aan de richtlijnen, maar vermijd fysiek contact niet volledig. Dat breekt je op.

Bron: a.s.r. Vitality | Blogs